Haptotherapie

Haptotherapie is een begeleiding die is gebaseerd op de inzichten van de haptonomie en zich richt op het in contact komen met je lijf, je voelen en gevoelens, de verbinding met de ander en de wereld om je heen.

Dit gebeurt door aanraken, oefeningen en gesprekken. Door tijdens de oefeningen en het  aanraken van je lichaam gericht te zijn op het voelen, nodig ik je uit om in contact te komen met je gevoelsleven. Hierdoor krijg je (weer) contact met jezelf en wordt voelbaar wat er in je leeft. Je ervaart wie je bent en wat wel en niet goed voor je voelt. Dit kan heel bevrijdend en bevestigend zijn. Ervaren dat je mag zijn wie je bent geeft rust, ruimte, innerlijke zekerheid en vertrouwen.
Je leert spanning en pijn niet langer te negeren maar er juist contact mee te maken, zodat je er op een gevoelsmatige manier mee om kunt gaan. Je lijf wordt zachter en veerkrachtiger en je lichamelijke pijn kan verdwijnen.

Het kan ook zijn dat je nieuwe ontdekkingen doet over jezelf, bijvoorbeeld dat je heel weinig voelend aanwezig bent, en alsmaar aan het denken bent of dat je veel meer spanning in je lijf voelt dan je eerst dacht. De samenhang tussen je lichaam, je voelen en denken wordt verduidelijkt.

Door weer vertrouwd te worden met het voelen wat er in jezelf omgaat zul je gaan merken dat ook eerder weggestopte gevoelens naar boven kunnen komen. Het bewust worden, herkennen en erkennen van deze gevoelens  geeft er waarde en betekenis aan. Je kunt ze makkelijker toelaten. Door dit te ervaren wordt het mogelijk om oude patronen van reageren te doorbreken. (zie Haptonomie)

Je eigen gevoelens worden op deze manier steeds meer vertrouwd. Hierdoor kan je eigenheid meer te voorschijn komen en keuzes maken die wezenlijk bij je passen. Trouw zijn aan je eigen gevoel maakt je opener en duidelijker in het contact naar de ander. Leren zelf zorg te dragen voor je gevoel, geeft zelfvertrouwen en een veel vrijer en lichter gevoel in het leven.


“Het is van belang te mogen voelen wat je voelt en te mogen zijn wie je bent”.